Уряд очікує зростання ВВП до 4%, але завадити цьому може чергова потужна хвиля коронавірусу

Уряд очікує зростання внутрішнього валового продукту (ВВП) в Україні на рівні близько 4%. Але завадити такому росту економіки може чергова потужна хвиля COVID-19.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

Він зазначив, що зростання ВВП до 4% означатиме, що «Україна відіграла падіння економіки внаслідок коронакризи».

«Єдине, що може завадити цьому сценарію — це чергова потужна хвиля коронавірусу, через яку доведеться вводити додаткові карантинні обмеження», — написав прем’єр.

Він назвав основні фактори, що нині сприяють зростанню економіки:

  • Стабільно зростальний споживчий попит. Роздрібна торгівля, за даними уряду, у 2021 році збільшилася приблизно на 13%. Це залишається одним із факторів позитивної динаміки ВВП.
  • Зростання інвестицій. В першому півріччі прямі іноземні інвестиції склали 2,8 млрд доларів. Це рекордна сума за останні 4 роки, переконують в уряді. Влада також очікує на прискорення інвестиційної активності в наступні періоди.
  • Зростання сільського господарства. Рекордний врожай та інвестиції попередніх періодів дають свій результат. Зростання аграрного сектору в цьому році склало 8,4%. За останні 1,5 року українські малі та середні фермерські господарства отримали майже 30 млрд грн дешевих кредитів.
  • Будівельний сектор за перші 8 місяців показує зростання на майже 2%. Влада очікує на продовження цього зростання, в тому числі завдяки програмі «Велике будівництво», а також урядовим програмам іпотечного кредитування.
  • Зростання важливих галузей промисловості, зокрема машинобудування, металургії та хімічної промисловості. Перші два сектори зростають на більше ніж 7% в цьому році, переконує Шмигаль.
  • Очікування та настрої бізнесу. Опитування Європейської бізнес-асоціації, Американської торговельної палати, а також Національного банку демонструють оптимістичні настрої бізнесу по прибутках, досягненню фінансових результатів, зарплатах та реінвестиціях.