В Асоціації міст скаржаться на затримку у виділенні державної субвенції та звинувачують у цьому Офіс президента

Члени Асоціації міст України скаржаться, що уряд затягує виділення двох субвенцій на загальну суму близько 10 мільярдів гривень на регіональний розвиток та розбудову соціально-економічної інфраструктури. Там вважають, що про затримку попросив голова Офісу президента Андрій Богдан. Про це повідомляє Економічна правда, посилаючись на коментарі міських голів низки українських міст.

Зокрема, міста не отримують близько 2,5 мільярда гривень субвенції на соціально-економічний розвиток, яку, за словами керівника Асоціації українських міст Олександра Слобожана, уряд погодив ще 10 липня.

«З цієї суми 1,4 млрд припадає на малі міста. Вони мають «підтягнути» на ці кошти свою освітню та комунальну інфраструктуру для того, щоб підготуватися до наступного етапу адміністративно-територіальної реформи. Вже місяць як кошти не надходять своїм законним реципієнтам», — повідомив Слобожан.

Також міські голови скаржаться, що через затримку у надходженні державних субвенцій у містах не можуть вчасно завершити ремонти шкіл, парків та іншої інфраструктури.

"Наведу вам приклад однієї школи в Прилуках. Коштом перших траншів субвенції вони провели ремонт, а зараз не можуть закупити меблі", - говорить Слобожан.

За словами мера міста Гайворон Кіровоградської області Романа Волуйка, очікувалось, що кошти від субвенції надійдуть до кінця липня. У Гайвороні вони були заплановані на реконструкцію площі Героїв Майдану та облаштування парку поблизу із соціальною інфраструктурою.

"Для того, щоб витратити ці кошти, потрібно розробити кошторис, провести тендери. Ми планували, що почнемо будівельні роботи у вересні, але якщо вони затримуються, то ми що - будемо змушені класти плитку в сніг?" - пояснює проблематику Волуйко.

Водночас керівник Львівської обласної адміністрації Олександр Ганущин опублікував текст листа голови Офісу президента Андрія Богдана, у якому той просить прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана призупинити виділення коштів на міста «до ухвалення остаточного рішення нового уряду».