Від початку 2020 року в Україні покращилася динаміка експорту товарів - Мінекономіки

За підсумком 8 місяців 2020 року експорт товарів склав 30,8 млрд доларів, що менше відповідного періоду минулого року на 6,6%.

Про це це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

У відомстві підкреслили, що позитивним моментом у звітному періоді став початок тенденції до уповільнення темпів зниження експорту товарів.

"Якщо за підсумками 7 місяців 2020 року експорт товарів скоротився на 7,4%, то вже за підсумками 8 місяців – падіння становило лише 6,6%, тобто темп зниження уповільнився на 0,8 відсоткових пунктів", - йдеться у повідомленні.

Також у Мінекономіки зазначили, що покращення динаміки експорту відбулося щодо продукції майже усіх галузей економіки (виключенням став експорт продукції хімічної промисловості та мінеральних продуктів).

Так, темп зростання експорту покращився щодо:

  • різних промислових товарів – на 4,4 відсоткові пункти;
  • продукції машинобудування – на 1,8 в.п.;
  • продукції легкої промисловості – на 1,6 в.п.;
  • деревини та паперової маси – на 1,5 в.п.;
  • продукції металургійного комплексу – на 1,2 в.п.;
  • продукції АПК та харчової промисловості – на 0,6 в.п.

У Міністерстві економіки пояснили, що покращення динаміки експорту товарів за підсумком 8 місяців 2020 року стало можливим за рахунок суттєвого уповільнення темпу скорочення експорту у серпні поточного року по відношенню до серпня минулого року.

"Якщо експорт товарів у липні 2020 року був меншим за липень 2019 року на 13,0%, то вже за підсумками серпня 2020 року порівняно з серпнем 2019 року експорт скоротився лише на 1,6%, тобто темп скорочення експорту уповільнився у 8,2 раза", - додали у відомстві.