Всі керівники Департаменту ліцензування НБУ подали у відставку

Команда керівників Департаменту ліцензування в повному складі подала керівництву Національного банку заяви про звільнення.

Про це написав директор Департаменту ліцензування Національного банку Олександр Бевз в Facebook.

"Ми щиро любимо НБУ і хочемо надалі в ньому працювати. Однак продовження нашої роботи в Національному банку наразі є неможливим. Централізація прийняття рішень в одних руках, заміна колегіальності директивним прийняттям рішень, на нашу думку, неприпустимі в роботі Національного банку України", - написав Бевз.

Він зазначив, що для його команди надкритичними є такі речі:

  • прозоре прийняття та своєчасне оформлення рішень;
  • незалежна робота колегіальних органів регулятора, в першу чергу, наглядових комітетів;
  • невтручання у наглядові процеси як ззовні, так і зсередини;
  • своєчасна і неупереджена комунікація регулятора з приводу його рішень;
  • автономія департаментів у формуванні своєї професійної позиції.

"Ми вважаємо, що на сьогодні НБУ далеко відійшов від цих стандартів. Це загрожує відкатом реформ у банківській сфері та регулюванні небанківського сектору", - підкреслив Бевз.

Як зазначається, у повноваження Департаменту ліцензування входила "критично важлива частина роботи НБУ": доступ на ринок нових компаній, погодження керівників банків, дозволи на купівлю банків і фінансових компаній, а також злиття та поглинання, оцінка корпоративного управління та структур власності і багато іншого.

"Ми відмовляємося відступати від принципів, бо розуміємо, до яких наслідків для країни це призведе", - заявив Бевз.

Згодом стало відомо, що складає свої повноваження і директор Департаменту фінансової стабільності Національного банку України Віталій Ваврищук.

"Мої власні спостереження про стан справ в НБУ співпадають з міркуваннями Олександра Бевза. Повністю поділяю висловлену позицію. Сьогодні повідомив колегам, що планую завершити роботу в НБУ. Терміни обговорю із новим заступником Голови НБУ – куратором Департаменту фінансової стабільності", - написав Ваврищук у Facebook.

Крім того, про своє звільнення повідомив Олег Новаковський - директор Департаменту супроводження кредитів. Він відповідав, зокрема, за рефінансування.

"З абсолютною впевненістю можу гарантувати, що жоден рефінанс за ці шість років не був виданий (так само як і не був не виданий) "з метою одержання неправомірної вигоди для себе та/або інших невстановлених осіб" або "тому, що так вирішило керівництво"... Я був щасливий працювати в організації, яка довела, що державна установа в Україні може бути сучасною, прогресивною, ціннісною та ефективною. Яка, на жаль, продемонструвала також і те, що начебто забуті "совкові" практики можуть бути відновлені швидше, ніж за рік", - заявив він.

Про те, щоб покинути свій пост повідомив і Артем Клюка - начальник управління аналізу ризиків реального сектору Департаменту фінансової стабільності НБУ, а також директор Департаменту виїзних перевірок банків НБУ Денис Новиков.

"Залишався в НБУ після зміни Правління тільки тому, що в нас з Віталієм (Ваврищуком, - ред.) була домовленість закінчити деякі проєкти, в першу чергу цьогорічне стрес-тестування. Проте, якщо Віталій піде раніше, не бачу сенсу мені залишатися, адже не впевнений, що реалізація проєкту піде належним чином без його підтримки", - зазначив Клюка у Facebook.

У Нацбанку підтвердили, що співробітники Департаменту ліцензування НБУ подали заяви про звільнення з посад.

"У зв’язку з цим інформуємо, що Департамент ліцензування продовжуватиме роботу у штатному режимі, виконуючи покладені на нього завдання і функції щодо реєстрації та ліцензування банків, фінансових установ та інших юридичних осіб, здійснення ліцензійних, узгоджувальних та реєстраційних дій на платіжному ринку. На сьогодні штат Департаменту ліцензування – це 107 одиниць. Працівники департаменту забезпечують повноцінне виконання підрозділом своїх функцій", - повідомили в НБУ в коментарі Укрінформу.