За ІІ квартал ВВП зменшився на 0,8% - Держстат

За другий квартал 2021 року реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) зменшився на 0,8% в порівнянні з попереднім кварталом.

Про це повідомила Державна служба статистики.

«Реальний ВВП у II кварталі 2021 року зменшився порівняно з попереднім кварталом на 0,8% (з урахуванням сезонного фактору), а порівняно з II кварталом 2020 року – збільшився на 5,4%», - говориться в повідомленні.

Як раніше повідомлялося, ВВП України за I квартал 2021 року зменшився на 2,2% в порівнянні з I кварталом 2020 року.

За розрахунками Мінекономіки, обсяг ВВП у першому півріччі 2021 року збільшився на 1,7 % проти першої половини минулого року. 

Міністр економіки Олексій Любченко зазначив, що головними чинниками, які сприяли зростанню ВВП, стали:

  • відновлення активності практично у всіх видах економічної діяльності,
  • активізація будівництва на тлі запуску програми іпотечного кредитування,
  • нарощування обсягів реалізації проєктів «Великого будівництва»,
  • сприятлива кон’юнктура на зовнішніх сировинних ринках.

«Спостерігаємо відновлення у виробничій сфері, зростання демонструють всі види економічної діяльності, окрім сільського господарства. Ці фактори дозволять компенсувати поточне відставання в економічному розвитку та утримувати до кінця року позитивний тренд. Наша мета – зростання ВВП на 4%», - підкреслив Любченко.

За прогнозами Національного банку, в 2021 році ВВП України повинен зрости на 3,8%.

«Економіка відновлюватиметься завдяки збільшенню як внутрішнього, так і зовнішнього попиту. У 2021 році ВВП України зросте на 3,8%. Основним драйвером буде приватне споживання, що підвищиться на 8%. Цей чинник разом із сприятливими умовами зовнішньої торгівлі компенсують втрати економіки через посилення карантину взимку та навесні та дію інших тимчасових факторів», - зазначили в НБУ.