Зеленський підписав закон, який обмежує ставки за мікрокредитами

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №9422, який передбачає введення обмежень ставок мікрокредитувальників. 

Про це йдеться на сайті парламенту.

Згідно з документом, максимальна денна процентна ставка за кредитом становитиме 1%. Це, як раніше вказувала депутатка від «Слуги народу» Ольга Василевська-Смаглюк, у 3,5 раза менше, ніж більшість нинішніх ставок.

До такого максимального рівня ринок спускатиметься поступово:

  • перші 4 місяці (120 днів) із дня набрання чинності законом максимальна ставка буде 2,5% на день;
  • наступні 4 місяці (120 днів) — 1,5% на день;
  • із 241-го дня і надалі — не більш як 1% на день.

Якщо ж Національний банк виявить порушення цієї вимоги, тоді, як вказує депутатка, кредитора оштрафують.

Крім того, всі платежі, які кредитор планує отримати, мають бути завчасно відомі клієнту. Все, що договір не зазначав на момент укладення, боржник сплачувати не повинен.

Автопролонгації споживчих кредитів будуть заборонені. Так, клієнт повинен буде щоразу підписувати додаткову угоду для продовження кредитного договору. 

Також кредитори не зможуть видавати гроші людям із залежністю від азартних ігор, які беруть у борг. Так, депутати прописали окрему процедуру, за якою рідні тих, хто набирає кредитів, щоб пограти, зможуть звернутися до КРАІЛ чи суду із заявою, де повідомити про те, що людина позичає для цілей гри.

У такому випадку держава внесе відмітку про цей факт у реєстр, який веде КРАІЛ. Усі кредитори в країні, перш ніж видати гроші, повинні будуть пересвідчитись, що відмітки в реєстрі щодо людини немає, а якщо відмітка буде, то не видавати кредит (за порушення цієї заборони кредитора оштрафують).

Під забороною опиниться й оманлива реклама кредитів. Нацбанк стежитиме за тим, щоб уся інформація, яка наведена в рекламі кредиту, відповідала дійсності.

Депутати також хочуть, аби відомості про всі видані кредити передавалися до бюро кредитних історій. Так кредитори бачитимуть, наскільки «закредитованим» є позичальник та чи зможе він повернути борг. Усім кредиторам потрібно буде перевіряти інформацію про спроможність клієнтів повернути кредит.

До речі, за новими договорами про споживчий кредит, які будуть укладені після набрання чинності цим законом, будуть повернені штрафи та пені.