Без районів та держадміністрацій: що Зеленський пропонує змінити у питанні децентралізації влади?

На сайті Верховної Ради з'явився текст законопроєкту №2598 про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади. Ініціатором документа є президент Володимир Зеленський. Про це йдеться на сайті парламенту.

Так, законопроєкт змінює окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою.

Зокрема, Зеленський пропонує позбутися районів і запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. У чинній редакції Конституції закріплений перелік конкретних найменувань всіх областей України.

До повноважень Верховної Ради (за поданням Кабінету міністрів) президент пропонує додати утворення і ліквідацію громад, округів, областей, встановлення і зміну їхніх меж, віднесення поселень до категорії сіл, селищ, міст, найменування і перейменування поселень, громад, округів, областей.

У законопроєкті передбачено, що зміна меж, найменування і перейменування громад та поселень здійснюється з урахуванням думки їх мешканців у порядку, визначеному законом.

Замість місцевих державних адміністрацій президент пропонує ввести інституцію префектів, які представлятимуть виконавчу владу в областях, округах та в місті Києві.

Префекти — це державні службовці, яких у документі пропонують призначати на посаду та звільняти з неї президенту України за поданням Кабінету міністрів.

Під час здійснення своїх повноважень префект підзвітний та підконтрольний президентові та уряду. Термін перебування префекта на посаді в одному окрузі, області, місті Києві не може перевищувати трьох років.

Термін повноважень депутатів місцевих рад визначається 4 роками (нині місцева влада обирається на 5 років). Обрання голови окружного та облрад відбувається на основі ротації. При цьому термін повноважень голови становить 1 рік.

Нагадаємо, цей проєкт закону був зареєстрований 13 грудня та визначений як невідкладний до розгляду в парламенті.