Білий дім оприлюднив стенограму розмови Трампа і Зеленського

Адміністрація президента США Дональда Трампа оприлюднила стенограму його розмови з президентом України Володимиром Зеленським.

Білий дім опублікував повну розшифровку бесіди. "Швидкий переклад" виклали у мережі Facebook.

Цю стенограму дозволив опублікувати Трамп своїм указом від 24 вересня.

У розшифровці зазначається, що це не дослівна стенограма розмови двох президентів, а запис, зроблений людьми, які були присутні під час бесіди. У зв’язку з цим «низка факторів» можуть вплинути на точність запису, зокрема поганий зв’язок, акцент або інтерпретація сказаного.

Щодо основного конкурента на виборах Джо Байдена Трамп під час розмови попросив Зеленського «подивитись» на справу стосовно сина Байдена.

«Є багато розмов щодо сина Байдена. Що Байден зупинив розслідування (в Україні — ред.) і чимало людей хотіли б дізнатись (контекстно — розібратись) про це, тож якщо ви можете щось зробити з генпрокурором, було б чудово. Байден хвалиться що зупинив розслідування, тож якщо можете заглянути туди (в розслідування)... Звучить жахливо», — сказав Трамп.

Зеленський, як зазначається зі стенограми, пообіцяв, що новий генпрокурор зробить це, а також запевнив його, що все розслідування в країні будуть проведені відкрито.

«Наш новий прокурор - на сто відсотків мій чоловік. Він буде затверджений парламентом у вересні. Він розгляне ситуацію про компанію, яку ви згадуєте», - відповів Зеленський.

Зазначимо, що зараз у США триває скандал щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського. У п'ятницю, 20 вересня, видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела, ознайомлені із ситуацією, повідомило, що під час телефонної розмови президентів США й України у липні цього року Дональд Трамп принаймні вісім разів згадував прізвище Байдена в контексті необхідності ініціювати в Україні розслідування проти його сина.