Бойовики передадуть Україні групу полонених, за яких домовився Медведчук

Бойовики «Л/ДНР» в односторонньому порядку передадуть Україні групу полонених українців за посередництвом народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Віктора Медведчука.

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на спільну заяву самопроголошених республік.

«Керівництвом "Донецької народної республіки" спільно з керівництвом "Луганської народної республіки" було прийнято рішення в односторонньому порядку передати на українську сторону за посередництва Віктора Медведчука деяких утримуваних в місцях позбавлення волі громадян України», — йдеться в повідомленні.

Однак про дату повернення українців у своїй заяві бойовики не уточняють. Не повідомляють також, скільки людей повернуть Україні і кого саме.

Водночас глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив у Telegram-каналі, що у делегації не можуть не вітати повернення наших громадян на територію, підконтрольну українському уряду.

Як зазначається, Медведчук не попередив офіційну українську сторону про домовленності щодо передачі полонених українців.

«Проте я, як глава делегації, хочу зазначити ось що: приватні особи не мають повноважень втручатися в питання міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів. Мені важко пригадати прецедент, коли невизнана юридична особа передає громадян держави певній фізичній особі», — зазначив Кравчук.

Він наголосив, що розцінює заяви бойовиків та синхронізовані із ними дії Медведчука як чергову спробу ухилитися від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні та зобов’язань, які взяла на себе Росія як сторона конфлікту.

Глава української делегації додав, що усі перемовини щодо повернення утримуваних Росією українців мають здійснювати уповноважені в межах «нормандського формату» державні органи.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова також заявила у Telegram-каналі, що вітає рішення передати Києву полонених українців.

«Висловлюю свою готовність сприяти поверненню наших громадян, про яких йшлося у вищезгаданій заяві», - наголосила омбудсменка.