Депутата Олексія Гончаренка хочуть покарати у ПАРЄ за демонстрацію прапора України під час засідання

20 квітня під час засідання Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) між українським депутатом від партії «Європейська солідарність» Олексієм Гончаренком та президентом ПАРЄ Ріком Дамсом стався конфлікт, коли під час свого виступу Гончаренко показав прострілений прапор України, який йому передали бійці з Донбасу. 

Про це повідомляє «Європейська правда».

Так, під час обговорення доповіді чергового документа Олексій Гончаренко отримав право виступу. Він зазначив, що у доповіді «Бачення асамблеї щодо стратегічних пріоритетів Ради Європи» немає згадки про збройні конфлікти між державами-членами Ради.

«У звіті немає ані слова про територіальну цілісність, про суверенітет країн-членів, про мирне вирішення конфліктів, хоча у Європі тривають війни. Мені здається, що багато з нас про це забули. Я і взяв з собою цей прапор, погляньте на нього», ㅡ сказав Гончаренко та продемонстрував прострілений на Донбасі український прапор.

Президент ПАРЄ Рік Дамс перебив його виступ, зазначивши, що «це не дозволено в асамблеї» та «не дозволено жодній країні».

Деякий час чоловіки перебивали одне одного, після чого Гончаренку вимкнули мікрофон, а Дамс вимагав, щоб він вийшов із залу. Після цього голова ПАРЄ наголосив, що ініціює для Гончаренка покарання.

«Це не вперше, коли ви, пане Гончаренко, зловживаєте правом слова... Це востаннє під час мого президентства, коли ви це робите. Я буду надзвичайно жорстким», ㅡ сказав Дамс.

Тепер цей інцидент стане предметом розгляду регламентного комітету ПАРЄ.

Як зазначає видання, президент асамблеї має право зупиняти виступи депутатів, однак у регламенті ПАРЄ немає жодних заборон на демонстрацію національної символіки чи інших речей. Проте Гончаренко продовжував суперечку з Дамсом після того, як той зупинив його виступ, що і може стати приводом для рішень щодо нього.