Депутата від забороненої ОПЗЖ Пономарьова судитимуть за держзраду та колабораціонізм

Правоохоронці завершили досудове розслідування щодо чинного народного депутата України від забороненої «Опозиційної платформи — За життя» Олександра Пономарьова. Йому закидають держзраду та колабораціонізм.

Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

Правоохоронці традиційно не називають ім'я підозрюваного. Однак із деталей справи випливає, що йдеться про Олександра Пономарьова.

ДБР спільно з СБУ встановило, що депутат перейшов на бік росіян на початку вторгнення та в перший день великої війни поїхав із Києва до окупованого Бердянська. Для збереження власних статків та підприємств, що розташовувались в окупованому місті, він почав співпрацювати із загарбниками.

За даними слідства, афілійовані з ним підприємства в Бердянську та Криму виконували замовлення оборонно-промислового комплексу росії з виготовлення зброї та броньованої техніки.

Сам депутат протягом тривалого часу залишався на окупованій території, де зустрічався з представниками рф та окупаційною адміністрацією міста, мав їхню підтримку та навіть охорону. Окрім того, відвідував тимчасово окупований Крим та росію.

Згодом, через комерційні суперечки з окупантами, депутат вирішив повернутися на неокуповану частину України, де його і затримали.

Народного обранця обвинувачують у державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінальнго кодексу України) та у колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111-1 ККУ). За цими статтями йому загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Із часу затримання він перебуває у слідчому ізоляторі.

Відомо, що Олександр Пономарьов уже втретє обрався народним депутатом: раніше був регіоналом та членом депутатської групи «Воля народу», а в цьому скликанні був членом нині забороненої фракції ОПЗЖ. Його називають одним із найвпливовіших бізнесменів у Бердянську.

Журналісти «Схем» у 2021 році встановили, що Пономарьов має російське громадянство. Сам він переконував, що паспорт виданий ще в радянські часи, що вважав його анульованим і не знав, чи він дійсний.