Гаазький трибунал виніс перше процедурне рішення у справі захоплення українських моряків — Зеркаль

Арбітражний трибунал у Гаазі виніс свій перший процедурний наказ, яким затверджено регламент та графік роботи Арбітражу. Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль у Facebook.

«Ми отримали перший процедурний наказ Арбітражного трибуналу, яким затверджено Правила призначення, Регламент та графік роботи Арбітражу. І від сьогодні наша справа має назву: «Спір щодо затримання трьох українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів», — йдеться в повідомленні.

Дипломатка наголосила, що було дуже важливо зафіксувати в назві не лише порушення Росією норм міжнародного права, але і відобразити, що цей спір стосується українських моряків, які провели 9 місяців у в’язниці.

За словами заступниці міністра, Арбітраж також визначив, що письмові позиції сторін будуть оприлюднені в момент початку усних слухань.

«Крім того, промови агентів будуть відкритими, а щодо доступу громадськості до решти слухань, рішення будуть прийняті Арбітражем додатково напередодні слухань. Отже, РФ не вдасться приховати факти та свої порушення від широкого загалу та спотворити історію. Звісно, ця справа не буде дуже швидкою, але впевнена, що за Гідність і Свободу треба боротись до кінця! Метою є визнання РФ країною, що порушує військові імунітети та отримання належної компенсації», — наголосила Зеркаль.

Вона також повідомила, що Росії не вдалося зробити процес багатоступеневим.