Кібератака на урядові сайти України: постраждали близько 70 владних ресурсів

Під час масштабної кібератаки, що сталася у ніч проти 14 січня, постраждали приблизно 70 сайтів центральних та регіональних органів влади. Частина з них уже відновила роботу.

Про це повідомив на брифінгу 14 січня голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Віктор Жора.

Він назвав нічну кібератаку однією з найпотужніших за останні чотири роки.

За словами Жори, частину сайтів влади відключили для запобігання поширення кібератаки.

Наразі правоохоронці збирають докази, аналізують файли, щоб зрозуміти весь ланцюжок реалізації атаки. Зараз нових атак не фіксують.

«Як тільки ми переконаємось, що у системі відсутні сторонні, що там немає шкідливого програмного коду — робота сайтів буде відновлена», — сказав Жора.

Крім того, він зазначив, що атака сталася на ресурси, де загалом публікують відкриту інформацію, а персональні дані зберігаються у державних реєстрах. Наразі у Держслужби спецзв'язку немає інформації, що дані у реєстрах пошкоджені або стався їх витік - сайти судових реєстрів не працюють. Спеціалісти перевіряють, чи не вносили туди фейкові рішення.

Також Жора заявив, що першими про кібератаку на українські сайти повідомили «інформаційні ресурси іншої країни». Водночас про те, що за кібератакою може стояти Росія, у Держслужбі відмовляються заявляти. Мовляв, сказати про причетність будь-якої сторони можна буде після завершення розслідування.

«Жодних конкретних звинувачень я і мої колеги наразі висловити не можемо», — зазначив Жора.

Проте у Центрі стратегічних комунікацій при Міністерстві культури й інформаційної політики прямо заявляють про російських слід та наводять хронологію поширення новин про кібератаку. Так, спершу інформація з'явилась у соцмережах, а далі - у сумнівних медіа та російських ЗМІ.

Також у Центрі припускають, що масова кібератака може бути пов'язана з нещодавніми переговорами між Заходом та Росією, оскільки перемовини не принесли РФ бажаного результату.

Нагадаємо, у ніч із 13 на 14 січня сталася масштабна кібератака на урядові сайти України. Зокрема, постраждали сайти Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах ветеранів, Державної служби надзвичайних ситуацій, Кабінету міністрів, Міністерства енергетики та інші.

На головній сторінці ресурсів розмістили повідомлення трьома мовами: російською, українською та польською. Зазначалось, що «усі особисті дані були завантажені в загальну мережу».

Кіберполіція планує відкрити кримінальне провадження за ст. 361 Кримінального кодексу (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку).