Мін’юст США звинуватив Коломойського в крадіжках та відмиванні мільярдів з ПриватБанку

У четвер, 6 серпня, міністерство юстиції США звинуватило українського олігарха Ігоря Коломойського в розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку, а потім використанні величезної кількості компаній для відмивання цих грошей в Сполучених Штатах і в усьому світі. Про це повідомляє The Washigton Post.

Зазначається, що протягом більше року федеральні агенти відстежували мільйони доларів, які були відправлені в США від компаній, що належать Коломойському та його партнеру Геннадію Боголюбову, для купівлі об'єктів нерухомості, в тому числі чотирьох хмарочосів у центрі Клівленда, в період приблизно з 2008 року та наступних п'яти років.

У зв'язку з розслідуванням федеральні агенти неодноразово приїжджали в Україну, в тому числі в лютому, де вони зустрічалися з ексгенпрокурором Русланом Рябошапкою і слідчими з НАБУ, щоб обговорити справу проти олігарха.

Видання нагадує, що розслідування НБУ виявило дефіцит в бухгалтерських книгах ПриватБанку на 5,5 млрд доларів і вони назвали це "масштабним та скоординованим шахрайством", в якому брали участь основні акціонери банку Коломойський і Боголюбов. Щоб утримати банк від краху, уряд використав кошти платників податків, щоб закрити діру.

Washigton Post підкреслює, що Коломойський вважається союзником президента України Володимира Зеленського, який до державної служби був актором і працював на телеканалі олігарха. Обрання Зеленського багато хто вважає благом для Коломойського, особливо після того, як новий президент призначив особистого адвоката Коломойського Андрія Богдана главою Офісу президента, який є також і радником з юридичних питань Зеленського.

Як раніше повідомлялося, 4 серпня у  Клівленді ФБР прийшло з обшуками в офіси фірми, власником якої, за даними ЗМІ, є зокрема український олігарх Ігор Коломойський.