"Ми завжди готові до будь-яких провокацій": Зеленський прокоментував нарощування російських військ біля кордонів

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна готова до російських провокацій біля українського кордону. Та попри загострення на Донбасі українська влада продовжить домовлятися про перемир’я на сході країни.

Про це Зеленський написав у Facebook.

Він вважає, що так звані військові навчання і можливі провокації вздовж кордону — це «традиційна справа Росії».

«Таким чином вона намагається створювати атмосферу загрози та водночас тиску під час переговорів щодо припинення вогню та щодо миру як нашої цінності», - сказав Зеленський та додав, що «ми завжди готові до будь-яких провокацій».

Президент зауважив, що ескалація на Донбасі помітна з початку року. За його словами, з січня там вже загинули 20 людей, а також 57 — дістали поранення.

Глава держави також наголосив, що процес перемовин щодо миру на Донбасі нелегкий.

«Але ніхто й не сподівався, що буде легко. Завжди боляче втрачати наших людей. Кожна звістка про загибель дається з болем сім’ям, родичам, усім українцям і мені як президенту. Саме тому ми не зупиняємось і домовляємося про перемир’я як про найшвидший тактичний крок. Наша ж стратегія – обов’язково мир і повернення наших людей і територій», - підсумував Зеленський.

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, Росія готується до дій, які мають спровокувати військову відповідь України на лінії зіткнення сторін на Донбасі.

У розвідці вважають, що Росія готує розширення своєї військової присутності на території так званих «ДНР» та «ЛНР» за рахунок введення регулярних підрозділів збройних сил.

У відомстві наголошують, що РФ позиціонуватиме такі дії як «захист російських громадян в самопроголошених республіках». Додається, що насправді мова йде громадян України, «яким примусово протягом останніх років видавали паспорти РФ».

Розвідка не виключає і спробу просування російських окупаційних військ углиб території України.

Крім того, у Міноборони підкреслили, що російська сторона готує інформаційну кампанію із висвітлення та роз'яснення світовій спільноті інформації щодо нібито агресивних дій української армії та «миротворчих» заходів Росії у відповідь.