НАБУ відкрило матеріали справи про отримання хабара нардепом Юрченком

3 березня детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили народному депутату «Слуги народу» Олександру Юрченку та його посереднику про відкриття для ознайомлення матеріалів справи щодо отримання неправомірної вигоди.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Так, за даними слідства, організована група використовувала законні повноваження народного депутата для отримання неправомірної вигоди. Аби викрити її, НАБУ провело спецоперацію, у межах якої детектив під прикриттям виконував роль представника іноземної промислової компанії.

«Познайомившись із одним з учасників угруповання, детектив повідомив йому, що умовою інвестування в Україну є ухвалення низки законодавчих ініціатив щодо надання підприємствам, які здійснюють утилізацію сміття, "зеленого тарифу" на продаж електроенергії та іншого нормативного регулювання діяльності підприємства», - йдеться в повідомленні.

Як кажуть у НАБУ, після цього детектива познайомили із самим Юрченком. Під час наступних зустрічей депутат попросив «інвестора» передати йому через посередника 13 тисяч доларів хабаря за внесення пропозицій до проєкту закону «Про управління відходами» та надалі ще 200 тисяч для підкупу народних депутатів — членів профільного комітету Ради.

«На початку серпня детектив "під прикриттям" передав першу частину неправомірної вигоди посереднику. 26-27 серпня співучасники планували отримати наступну частину коштів», - зазначили у НАБУ.

Однак надалі відомство було змушене припинити операцію, бо «учасники злочину були проінформовані про документування їхньої діяльності, одночасно змінивши мобільні номери та термінали мобільного зв’язку».

У САП додали, що слідство зібрало достатньо доказів, аби передати справу до суду.

Як зазначається, дії Юрченка кваліфіковані за ч.4 ст.368 та ч.4 ст.27 ч.4 ст. 369 КК України, а його посередника — ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України.

Нагадаємо, у вересні 2020 року працівники НАБУ спіймали на великому хабарі помічника депутата Олександра Юрченка. Самого парламентаря вважають причетним до злочинної схеми.