НАБУ вручило голові ОАСК Павлу Вовку повістку про виклик до Вищого антикорупційного суду

23 грудня детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) вручили особисто голові Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павлу Вовку повістку про виклик до Вищого антикорупційного суду (ВАСК).

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Як зазначається, НАБУ та САП чекають підозрюваного Вовка 5 січня 2021 року на наступному судовому засіданні ВАКС, де він матиме можливість захистити свої права та інтереси у змагальному процесі.

Вручення повістки відбулося під час святкування, організованого колишнім народним депутатом України, президентом одного із юридичних ВНЗ України (Сергієм Ківаловим, - ред), на якому Вовк перебував як запрошений гість. Ексдепутат Сергій Лещенко підтвердив цей факт у Telegram-каналі.

Окрім Павла Вовка, на святкуванні були присутні і голова та судді Конституційного Суду України, які також мають процесуальний статус свідків у кримінальному провадженні щодо захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП), створення штучних перешкод у їхній роботі, а також шляхом втручання у діяльність державних діячів.

Вручення повістки за наведених обставин зумовлена тим, що голова ОАСК уже понад три місяці ігнорує свій обов’язок як підозрюваного з’явитися до слідчого судді.

Ще у жовтні 2020 року НАБУ та САП скерували до ВАКC клопотання про обрання Павлу Вовку запобіжного заходу. Проте судові засідання з розгляду цього питання не відбувалися через неявку підозрюваного. Тому слідство вдавалося до інших шляхів виклику підозрюваного, надсилаючи повістки за місцем його роботи. Однак і тут виникла перешкода: апарат суду повідомляв НАБУ про неможливість вручення повісток «у зв’язку із відмовою особи від їх отримання».

Зважаючи на систематичну неявку підозрюваного Вовка до суду, відсутність його за місцем проживання, переховування від детективів, НАБУ оголосило голову ОАСК у розшук та невідкладно скерувало до генеральної прокурорки Ірини Венедіктової проєкти клопотань до ВРП про надання дозволу на затримання та утримання підозрюваного під вартою. На сьогодні від моменту скерування проєктів клопотань минув місяць, але генеральна прокурорка без будь-яких причин та пояснень їх не підписала і не скерувала до ВРП.

Тим часом вчора, 23 грудня, голова ОАСК Павло Вовк знову продемонстрував зневажливе ставлення до вимог закону — вкотре без зазначення будь-яких причин не з’явився до ВАКС, де мало відбуватися судове засідання з обрання йому запобіжного заходу. Таким чином суд відклав засідання до 5 січня 2021 року. Початок — о 9:30.

«Оскільки НАБУ та САП увечері 23 грудня все ж таки вдалося вручили повістку особисто підозрюваному, слідство сподівається, що 5 січня засідання суду відбудеться. Факт відмови від отримання повістки та ознайомлення голови ОАСК з її змістом, задокументована на відео», - підкреслили у Бюро.

Насамкінець у НАБУ зазначили, що така абсурдна ситуація, коли голова суду систематично ігнорує виклики до іншого суду, склалася через неможливість затримати голову ОАСК з огляду на його недоторканність та імунітет, які використовуються не для забезпечення правосуддя, а для ухилення від кримінальної відповідальності та переховування від органу досудового розслідування та суду.

«Відсутність належного реагування на ситуацію з боку генерального прокурора та Вищої ради правосуддя, ігнорування ініційованих НАБУ клопотань свідчать про системну кризу у правоохоронній та судовій системі», - підсумували у відомстві.

Нагадаємо, Національного антикорупційного бюро звинувачує керівництво Окружного адмінсуду Києва, зокрема його очільника Павла Вовка, у численних порушеннях закону: спробі узурпувати судову владу в країні й неправосудних рішеннях на користь політичних еліт та бізнесменів.