НАБУ звинуватило генпрокурорку в маніпуляціях фактами щодо справ ОАСК та депутата Юрченка

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова під час свого виступу з трибуни Верховної Ради 15 вересня перекрутила факти що стосуються справи суддів Окружного адміністративного суду Києва, а також імовірного отримання хабаря народним депутатом Олександром Юрченком. Про таке заявляють у Національному антикорупційному бюро.

Там зацитували виступ генпрокурорки під час якого вона стверджувала, що хоч і НАБУ оголосив підозру суддям Окружного адмінсуду Києва, яких підозрюють у спробі захопити владу, ще 17 липня, матеріалів справи вона досі не отримала.

Антикорупціонери переконують, що Венедіктова маніпулює.

Як кажуть у НАБУ, проєкти клопотань про відсторонення шістьох суддів ОАСК від здійснення правосуддя, про дозвіл на затримання, арешт та тримання під вартою вони разом із САП скерували генпрокурорці та її заступнику 23 липня 2020 року.

У НАБУ зазначають, що реакції від генпрокурорки не було, а її заступник повідомив НАБУ про неможливість розгляду таких клопотань, відтак НАБУ повторно звернулося до Венедіктової 31 липня. Після цього вона скерувала до НАБУ лист щодо необхідності надання додаткових матеріалів на обґрунтування поданих проєктів клопотань, кажуть антикорупціонери. 

Також у заяві йдеться про те, що до передачі справи від Служби безпеки України до НАБУ у липні 2017 року, матеріали розслідування фактично понад рік фізично перебували в Офісі генпрокурора.

Венедіктова також під час виступу заявила, що матеріалів, які вона отримала від НАБУ, недостатньо, щоб оголосити підозру народному депутату від «Слуги Народу» Олександру Юрченку, який, як стверджують у НАБУ, причетний до хабарництва.

Генпрокурорка у Раді сказала, що отримала від НАБУ 14 вересня лише лист і чернетку без матеріалів, що могли б довести «факт використання службового становища для одержання неправомірної вигоди».

У бюро стверджують, що в матеріалах, які надали Венедіктовій, була інформація про те, що Юрченко просив від детектива «під прикриттям» хабар за внесення у законопроєкт правок. Розмір хабаря - 13 тисяч доларів - мав повідомити його помічник.

3 серпня депутат вніс у законопроєкт заявлені пропозиції. Під час наступних зустрічей з детективом той підтвердив, що знає про передачу помічникові грошей, а також сказав, що для подальшого ухвалення правок профільним комітетом потрібно дати ще 200 тисяч доларів.

 НАБУ наголошує, що Венедіктова знала про ймовірний злочин нардепа ще 10 серпня, а 15 вересня матеріали цієї справи надали Офісу генпрокурора повторно.