Нацрада призначила телеканалу NewsOne позапланову перевірку через розпалювання міжнаціональної ворожнечі

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 14 січня призначила позапланову перевірку телеканалу NewsOne, в етері якого пролунали, зокрема, заяви про «необхідність захисту російськомовного населення країни».

Про це повідомляє пресслужба Нацради.

Йдеться про випуск програми «Епіцентр української політики» за 4 січня 2021 року, в якій брав участь журналіст і телеведучий В’ячеслав Піховшек.

Підставою для призначення перевірки стали заяви Піховшека про «необхідність захисту російськомовного населення країни, а також ту частину населення країни, яка вважає себе приналежною до української нації і є носієм державної мови».

«Висловлювання Піховшека мають ознаки безпосередніх та опосередкованих закликів до ненависті і нетерпимості, розпалення міжнаціональної ворожнечі, зокрема через заклики до створення у неправовий спосіб соціальних та громадських організацій за ознаками агресивного протиставлення («убеждать наших идеологических врагов, это уже не противники, а враги») «російськомовного суспільства» всім іншим соціальним і мовним групам, які проживають в Україні», - йдеться у повідомленні.

Це, на думку Нацради, є порушенням законів «Про телебачення і радіомовлення» і «Про інформацію», що стосується поширення закликів до ворожнечі. При цьому, зазначає Нацрада, ані ведуча, ані інші учасники не відреагували на порушення й не намагалися його припинити чи виправити, «що може робити вплив мови ворожнечі на аудиторію значним».

Перевірка триватиме з 8 по 19 лютого.

Нацрада також звернеться до Комісії з журналістської етики та уповноваженого із захисту державної мови з проханням оцінити дотримання вимоги законодавства в передачі NewsOne.