НАЗК виявило у декларації Медведчука недостовірні відомості на понад 73 млн гривень

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило недостовірні відомості у декларації народного депутата від «Опозиційної платформи - За життя» Віктора Медведчука на рекордну суму - понад 73 мільйони гривень.

Про це повідомили у НАЗК.

За висновками агентства, недостовірні відомості у декларації Медведчука стосувалися нерухомості у Києві та в окупованому Криму, а також десятка автомобілів, які належать депутату та його дружині.

У НАЗК вказують, що понад 73 мільйони гривень ㅡ це рекордна сума неправдивих відомостей, яку агентство виявило під час повної перевірки декларацій посадовців у 2021 році.

Зазначається, що Медведчук не вказав вартість нерухомості у Києві, яка йому належить: земельної ділянки площею понад 6 гектарів та розміщеного на ній будинку площею 2,9 тисячі кв. метрів.

У НАЗК вказують, що вартість земельної ділянки становить понад 29 млн грн, а будинку ㅡ 16 млн гривень.

Також, за даними агентства, Медведчук не задекларував земельну ділянку в окупованому Криму, право користування якою має його дружина.

Також НАЗК встановило, що Медведчук не зазначив вартість шести автомобілів, які належать його дружині та чотирьох власних машин:

  • Mercedes-Benz Maybach S650 ㅡ 24 млн гривень;
  • Mercedes-Benz S500 4 Matic ㅡ 1,8 млн гривень;
  • Toyota Land Cruiser 200 ㅡ 1,1 млн гривень.
  • Renault Duster ㅡ 500 тисяч гривень.

В агентстві виявили ознаки злочину за ст. 366-2 Кримінального кодексу України - декларування недостовірної інформації.

Нагадаємо, за недостовірне декларування на суму більш ніж 2 000 прожиткових мінімумів (понад 4,5 млн грн) суд за законом може призначити відповідальність у вигляді: штрафу до 85 тисяч гривень, громадських робіт на строк від 150 до 240 годин, обмеження волі до 2 років.

Наразі закон за недостовірне декларування на значну суму передбачає позбавлення волі на строк до 2 років. Але таке покарання ухвалили лише влітку цього року, тому застосовувати його можна буде лише щодо декларацій за 2021 рік, які посадовці подаватимуть наступного року.