Окупаційна влада переселила в Крим вже 500 тисяч росіян - МЗС України

Після незаконної анексії Криму у 2014 році російська окупаційна влада продовжує цілеспрямовану політику щодо зміни демографічної структури на півострові – витісняє українське населення та заміняє його громадянами РФ.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, передає Укрінформ.

Вона зазначила, що колонізація півострова відбувається просто зараз. У МЗС України зауважили, що загалом до Криму переселили з РФ вже пів мільйона людей та називають це «величезною загрозою для національної безпеки України».

Крім того Джапарова підкреслила, що для України ці питання є дуже чутливими, адже Росія використовує демографічну чистку як вже свій «класичний» інструмент для приховування власних злочинів. Окупанти влаштовують для місцевого населення психологічний терор, проводять свавільні арешти та систематичні обшуки з єдиною метою – залякати людей, забрати в них свободу на спротив та на самовираження.

Також у МЗС України додали, що Росія продовжує перетворювати Крим на свою військову базу. Будь-які її дії, зокрема інфраструктурні проєкти, мають очевидне військове призначення. Навіть дороги, які будують в Криму, призначені для посилення військової присутності.

«Росія подвоїла таку військову присутність, вони модернізували свій військових компонент у повітрі, у морі та на суходолі, мають нині шість підводних човнів, чого більш ніж достатньо, щоб контролювати всю акваторію Чорного моря», — наголосила Джапарова.