Порошенко програв суд проти Зеленського у справі «плівок Медведчука»

Верховний суд України виніс постанову не на користь експрезидента Петра Порошенка, який позивався проти чинного президента Володимира Зеленського. Його звинувачували у порушенні закону через його коментарі щодо так званих «плівок Медведчука».

Про це йдеться у постанові суду.

Так, у документі зазначено, що Порошенко подав апеляційну скаргу на рішення суду від 2021 року. Тоді суд нижчої інстанції відмовив йому в задоволенні позову, з чим він не погодився.

А втім, Велика палата Верховного суду, розглянувши апеляцію, постановила змінити рішення лише в його мотивувальній частині. В іншій частині рішення залишили без змін.

Як раныше повідомлялося, Порошенко подав позов проти Зеленського 20 серпня 2021 року. У ньому він просив визнати протиправною діяльність Зеленського через його коментарі щодо «плівок Медведчука».

На думку позивача, бездіяльність полягала в тому, що президент не оприлюднив наявну в нього інформацію про Порошенка, яка становить суспільний інтерес. 

У позові згадують інтерв'ю Зеленського від 24 червня 2021 року, у якому той каже про ймовірну причетність Порошенка до торгівлі вугіллям з бойовиками на Донбасі. Від Зеленського вимагають опублікувати цю інформацію.

Нагадаэмо, йдеться про розслідування Bihus.Info, у яких журналісти стверджують, що отримали записи телефонних розмов голови політради «Опозиційної платформи — За життя» Віктора Медведчука. Ці «плівки» вони презентували у чотирьох відео, які оприлюднювали наприкінці травня та на початку червня 2021 року. 

Із записів випливає, що вже з червня 2014 року Медведчук «прописався» в Адміністрації тодішнього президента й вів переговори з бойовиками від її імені. У Bihus.Info вважають, що політик не лише фактично не допомагав Україні звільняти полонених, але й інколи навіть заважав.

Журналісти стверджують, що Медведчук вів перемовини й щодо економічних питань, дбаючи передусім про власні інтереси, а також про інтереси тодішнього президента Петра Порошенка.