Призначення нового голови правління «Нафтогазу» є незаконним та підлягає скасуванню - НАЗК

Розпорядження уряду про призначення нового голови правління НАК «Нафтогаз» Юрія Вітренка та контракт з ним є незаконними і мають бути скасовані.

Про це заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, передає пресслужба НАЗК.

Зазначається, що відповідно до закону, протягом року після звільнення з публічної служби людина не повинна брати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє незалежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення.

Водночас у НАЗК наголошують, що новий голова правління «Нафтогазу» Юрій Вітренко з 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року працював в. о. міністра енергетики та системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності «Нафтогазу». Тому Вітренко міг би зайняти цю посаду лише з кінця квітня 2022 року.

Таке порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією.

Через це голова НАЗК Олександр Новіков вніс до уряду припис про усунення порушень. У ньому він вимагає скасувати як незаконне розпорядження Кабміну про призначення Вітренка голова правління «Нафтогазу», а також розірвати з ним контракт.

«Мета НАЗК — забезпечити доброчесність у всіх владних структурах. Галузь енергетики — одна з ключових для розвитку України, і вона не має залишатися поза виконанням закону України "Про запобігання корупції"», - каже Новіков.

Згодом у Мін'юсті повідомили, вони оскаржать в суді цей припис НАЗК і ситуація буде врегульована найближчим часом.

Зокрема, міністр юстиції Денис Малюська каже, що залишається низка запитань, відповіді на які припис НАЗК не містить. Він не розуміє, яка мета і юридичний сенс скасовувати розпорядження, якщо воно мало разовий характер і уже виконано? Також зазначає, що розпорядження стосується не лише Вітренка, а й наглядової ради.

«На момент ухвалення розпорядження Кабмін виконував повноваження не лише загальних зборів акціонерів НАК "Нафтогаз України", але й наглядової ради. Зараз повноважень наглядової ради у Кабміну немає. Чи означає це, що для виконання припису НАЗК потрібно знову припиняти повноваження наглядової ради НАК "Нафтогаз України"?» - запитує Малюська. 

Нагадаємо, 28 квітня Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та призначив на його місце нинішнього очільника Міненерго Юрія Вітренка.