Рада не проголосувала за створення ТСК щодо розслідування проваленої спецоперації із затримання «вагнерівців»

Верховна Рада не проголосувала за створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування справи «вагнерівців», яка стосується провалу операції українських спецслужб із затримання бойовиків російської приватної військової компанії «Вагнера».

Про це повідомляє SpeakerNews.

За відповідне рішення проголосували 97 народних депутатів (для створення ТСК потрібні 150 голосів).

До складу комісії надали своїх депутатів три фракції – «Європейська солідарність», «Голос» і «Батьківщина».

Крім цих фракцій, за створення ТСК частково голосували також «ОПЗЖ» - 17 голосів, «Слуга народу» -  12 голосів, «За майбутнє» – 4 голоса.

Автором проєкту був заступник голови фракції «Голос» Роман Костенко.

У документі зазначалось, що ТСК потрібно створити, оскільки предмет розслідування стосується діяльності розвідувальних, контррозвідувальних та правоохоронних органів.

«Сьогодні монобільшість провалила надважливе голосування за створення ТСК щодо "вагнерівців". На жаль, влада вирішила замовчати, що ж справді сталося в Офісі президента: чи була зрада на вищому державному рівні, чи її там не було?!» — написала після провалу голосування у Facebook голова партії «Голос» Кіра Рудик.

Водночас Верховна Рада створила ТСК з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України.

За постанову №5243, яку ініціював голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, проголосували 252 народних депутата.

«Головним завданням Тимчасової слідчої комісії є вивчення та розслідування фактів щодо можливого надання представниками державної влади України та іншими особами державі-агресору допомоги в протиправній діяльності проти України, а також виявлення та запобігання загрозам суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній економічній чи інформаційній безпеці України», - йдеться в пояснювальній записці.

Метою створення ТСК є встановлення фактів щодо можливих протиправних дій представників державної влади України, спрямованих на співпрацю з державою-агресором та іншу антиукраїнську діяльність.