Рада ухвалила закон про перезавантаження ДБР: Трубу відправлять у відставку, розслідування справи Майдану розблокують

Верховна Рада України прийняла закон №2116 "Про внесення змін до закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань". Про це повідомляється на сайті парламенту. 

Відповідне рішення підтримали 250 народних депутатів. Від «Європейської солідарності» та «Батьківщини» — жодного голосу.

Закон, зокрема, передбачає змінити правовий статус Державного бюро розслідувань. Так, ДБР визначено державним правоохоронним органом, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції.

Окремо депутати проголосували за поправку до законопроєкту про ДБР, яка дозволить слідчим, які розслідували справи Майдану, перейти з Генпрокуратури до ДБР без проходження конкурсу.

"Директору ДБР надаються повноваження одноосібно приймати рішення та нести всю повноту відповідальності за результати дільності бюро. Посилюється контрольна функція парламенту: Верховна Рада, зокрема, за результатами розгляду звіту директора ДБР за календарний рік може визнати роботу органу незадовільною, що може стати підставою для його звільнення з цієї посади. З метою забезпечення безперервності розслідування справ Майдану передбачається можливість переведення слідчих органів прокуратури та прокурорів, які розслідували ці справи, до ДБР без обов'язкового проведення конкурсу", — прокоментував у своєму виступі голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

У зв’язку із суттєвою зміною обсягу повноважень директора ДБР та зміною статусу цього органу з дня набрання чинності цього закону повноваження директора ДБР та його заступників припиняються достроково і розпочинається процес перезавантаження Державного бюро розслідування.

Закон також уточнює систему ДБР, порядок затвердження організаційної структури органу, порядок утворення його територіальних управлінь.

Згідно із документом, змінюється підхід до визначення граничної чисельності центрального апарату та територіальних управлінь Державного бюро розслідувань – передбачається, що їх визначатиме Кабінет міністрів за поданням директора ДБР.

Окрім того, законом уточнюються порядок призначення директора Державного бюро розслідувань та його повноваження; унормовуються підстави притягнення працівників ДБР до дисциплінарної відповідальності.

Передбачено, що цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.