Рада ухвалила закон про заочне засудження

Верховна Рада підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №2164 про заочне засудження.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

За відповідний законопроєкт проголосували 258 народних депутатів. Ухвалений законопроєкт передбачає зміни до Кримінального Кодексу щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування.

Так, Верховна Рада постановила, що судовий розгляд кримінальної справи щодо обвинувачених, які переховуються на окупованій території України може здійснюватися і за їх відсутності (in absentia).

Заочне засудження може застосовуватись і до людей, що переховуються на території держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором (тобто у Росії), або перебувають у міжнародному розшуку. Це, однак, не стосуватиметься неповнолітніх.

Окрім того, щодо людей, які переховуються від слідства на окупованих територіях України можуть почати спеціальне досудове розслідування на підставі ухвали слідчого судді.

Суддя також може відмовити у клопотанні про таке розслідування, якщо не буде доведено, що людина справді переховується на окупованих територіях, у РФ та/або перебуває у міжнародному розшуку.

«Цей законопроєкт дасть можливість заочно засудити на території України тих, хто ховається від правосуддя в Росії чи на окупованих територіях. Дозволить засудити ту "беркутню", яку ми обміняли на полонених і які сьогодні відпрацьовують вже ОМОНом в Москві. Дозволить засудити тих, хто вбивав наших хлопців на війні, а зараз переховується на окупованих територіях», - зазначила народна депутатка та членкиня Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова у Facebook.