РНБО запровадила санкції проти Медведчука і його дружини

Рада національної безпеки та оборони (РНБО) запровадила санкції проти народного депутата від партії «Опозиційна платформа - За життя» та його дружини Оксани Марченко. Санкції запроваджені через фінансування тероризму на три роки.

Про це на брифінгу заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

«Санкції вводяться на все майно, яке є в підпорядкуванні у пана Медведчука», — сказав він.

На запитання журналіста, чи працюватиме телеканал «1+1», бо його часткою володіє Оксана Марченко, Данілов зазначив, що канал продовжить працювати, просто частка дружини Медведчука буде під арештом, тобто її не можна продати, не можна нею користуватися, закладати.

В Офісі президента додали, що рішенням РНБО були застосовані санкції до восьми фізичних та 19 юридичних осіб, серед яких є компанії-власники п'яти літаків. Санкції також застосовані до обслуговуючих дані літаки компаній.

«Літаки, на які накладені санкції, здійснювали свої польоти всупереч нормативно-правовим актам України. Рішенням РНБО цю ситуацію виправлено», - йдеться у повідомленні.

Крім того, Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету міністрів вжити необхідних заходів для збереження та експлуатації частини нафтопродуктопроводів загальною довжиною 1433 км, що проходять через територію України.

Зокрема, Кабмін мав невідкладно визначити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за збереження та експлуатацію частини нафтопродуктопроводів, і вжити заходів для забезпечення захисту економічних інтересів держави. Однак за понад п’ять років уряд не забезпечив належного захисту майнових інтересів держави та доведення в судах різних інстанцій права України на володіння та користування частиною нафтопродуктопроводів. Унаслідок цього державна власність опинилася в руках двох власників з іноземною реєстрацією, але афілійованих з двома громадянами України.

«Згідно зі статтею 7 Закону України "Про трубопровідний транспорт", магістральний трубопровідний транспорт має важливе народногосподарське та оборонне значення і є державною власністю України», - зазначили в ОП.

Розглянувши це питання, РНБО ухвалила рішення про вжиття невідкладних заходів для повернення державного майна народу України.

Також правоохоронним органам поставлено завдання провести з’ясування обставин, за яких державна власність опинилася у приватних руках.