Росія може втратити доступ до долара, якщо почне вторгнення в Україну - Байден

У разі повномасштабного вторгнення Росії в Україну російським банкам можуть заборонити проводити будь-які операції з доларом.

Про це під час пресконференції з нагоди річниці на посту сказав президент США Джо Байден, передає BBC.

Американський президент припустив, що Росія і справді готує якусь операцію щодо України. Проте він підкреслив, що у такому разі Володимир Путін «серйозно і дорого заплатить» за «випробування» Заходу.

«Ми перебуваємо в позиції, в якій у подальшому можуть бути серйозні економічні наслідки (для Росії, - ред.). Наприклад, усе, що пов'язано з доларом: якщо вони введуть війська, вони заплатять. Їхні банки не зможуть проводити операції з доларами», – наголосив Байден.

Крім того, президент США зазначив, що загальний обсяг санкцій проти Росії також буде залежати від масштабу її агресії. Наприклад, якщо це буде незначна військова операція, у країн Заходу може різнитися позиція щодо реакції. 

«Якщо вони справді зроблять те, на що здатні… для Росії буде катастрофою подальше вторгнення в Україну», — додав американський лідер.

Про ймовірне обмеження доступу росіян до долара у разі агресії ще на початку грудня 2021 року писав Bloomberg. Видання зазначало, що американські чиновники замість відключення РФ від системи банківських розрахунків SWIFT можуть обмежити конвертацію рубля в долар, євро, фунти стерлінги тощо.