Саміт НАТО відбудеться без участі України - Офіс президента

Саміт Північноатлантичного Альянсу, який відбудеться 14 червня у Брюсселі, пройде без участі України як країни-партнера. Проте в його порядку денному є питання можливого отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, передає Інтерфакс-Україна.

"Нинішній саміт НАТО 14 червня буде проведено без участі країн-партнерів Альянсу, до яких, зокрема, належить і Україна. У цьому саміті візьмуть участь лише країни-члени. Головним для нас є змістовне наповнення саміту 14 червня. Тут ми можемо бути впевненими, що тема України буде обов'язково обговорена", - заявив Жовква.

Він наголосив, що "про обговорення української тематики на саміті НАТО запевняли найближчі партнери НАТО, а саме США, Канада, Німеччина, Франція та Польща".

Жовква додав, що рішення саміту, зокрема щодо України, будуть зафіксовані в загальному підсумковому документі.

"Робота над таким документом триває. Ми продовжуємо переговори з нашими партнерами, щоб забезпечити врахування інтересів України у підсумковому рішенні Альянсу", - сказав заступник глави ОП.

За його словами, "в Альянсі було ухвалено рішення про проведення 14 червня засідання Північноатлантичної ради НАТО на рівні глав держав і урядів країн-членів Альянсу".

"Альянс справді іноді не проводить саміти із залученням країн-партнерів... Тому нинішній саміт Альянсу після обрання нового президента в США досить очікувано може відбуватися саме у "вузькому колі" держав-членів НАТО", - сказав Жовква.

Однак при цьому він не виключив, що "таке рішення про проведення саміту НАТО лише серед членів Альянсу і без присутності країн-партнерів може бути переглянуто".

Про це ж раніше говорила й віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Водночас, у коментарі Укрінформу речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що питання про залучення України до прийдешнього саміту НАТО ще обговорюється з партнерами.