«Слуги» хочуть дозволити народу ініціювати позбавлення мандату мажоритарників

Члени фракції «Слуга народу» Георгій Мазурашу та Максим Павлюк зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №3972, який передбачає відкликання народного депутата за народною ініціативою. Проєкт закону з супровідними документами опублікували на сайті парламенту.

Законопроєкт стосується народних депутатів, обраних на одномандатних мажоритарних виборчих округах, або так званих мажоритарників. Автори наголошують, що таких депутатів обирають персоніфіковано, а отже, має бути й механізм персоніфікованого відкликання.

«Народний депутат має відчувати відповідальність перед виборцями, докладати всіх зусиль для виконання пунктів передвиборчої програми», — йдеться у пояснювальній записці.

Згідно з текстом законопроєкту, підставами для відкликання народного депутата є:

  • порушенням ним законів і Конституції;
  • систематичне невиконання депутатських обов'язків, визначених законом «Про статус народного депутата України» і Регламентом Верховної Ради;
  • використання повноважень в особистих корисливих цілях;
  • систематичне порушення норм депутатської етики й моралі;
  • невідповідність практичної діяльності депутата основним принципам і положенням його передвиборної програми;
  • приховування власного майна і доходів, занесення неточних даних у декларацію щодо майна і доходів (відхилення на еквівалент 10 мінімальних зарплат і більше).

Відкликання народних обранців маж проводити Центральна виборча комісія, а також окружна та дільничні виборчі комісії.

Питання про їхнє відкликання можуть порушити на зборах виборців округу, від якого обирали депутата, за умови, що в них бере участь не менш як 300 виборців з виборчого округу. Збори можуть проводитись за місцем проживання виборців або на підприємствах, в установах, організаціях у межах виборчого округу.

Кількість проведених в окрузі зборів з цього питання не обмежується, але вони повинні проводитися щонайменше у кожній з громад (об’єднана територіальна громада, сільська рада, селищна рада, міська рада), які входять до виборчого округу.

Ініціатори зборів мають не пізніше як за 15 днів до проведення зборів письмово повідомити народного депутата, що будуть говорити про його відкликання, та керівників органів місцевого самоврядування. Депутат, своєю чергою, має сповістити парламент та ЦВК.

Про відкликання депутатів та дострокове припинення їхніх повноважень повідомлятиме голова Верховної Ради на пленарному засіданні Верховної Ради. 

Автори очікують, що ухвалення законопроєкту допоможе виборцям збільшити вплив на депутатів Верховної Ради, обраних в одномандатних виборчих округах.