Справа про «Харківські угоди»: суд надав дозвіл на арешт Януковича

Печерський районний суд Києва 23 травня обрав колишньому президенту-втікачу Віктору Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в кримінальному провадженні за вчинення ним державної зради - підписання «Харківських угод».

Про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Януковича підозрюють у державній зраді (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України). Це карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна чи без неї. 

21 квітня 2010 року в Харкові Янукович підписав від імені України Угоду між Україною та росією, якою продовжив на 25 років термін перебування Чорноморського флоту рф на території України замість підготовки до його виведення з нашої країни.

У такий спосіб були штучно створені передумови для збільшення чисельності російських військ на території України, їх переоснащення та модернізації. Надалі це призвело до вторгнення росії та окупації Криму.

Нагадаємо, у березні 2021 року секретар РНБО Олексій Данілов доручив СБУ перевірити обставини підготовки та ратифікації «Харківських угод» від 2010 року. Загалом СБУ має перевірити обставини, у який спосіб 236 народних депутатів голосували за ці домовленості.