Сторони ТКГ не підписали спільну заяву про дотримання режиму припинення вогню через позицію РФ - Арестович

На позачерговому екстреному засіданні Тристоронньої контактної групи всі сторони переговорів погодилися підтвердити свою прихильність необхідності дотримання режиму припинення вогню на сході України, однак документально її не зафіксували через позицію Росії і ОРДЛО.

Про це повідомив спікер української делегації в ТКГ Донбасом Олексій Арестович за підсумками засідання в середу, 7 квітня, передає Інтерфакс-Україна.

"Говорили 6 годин. Усі сторони погодилися, що не існує жодних перешкод для повернення до дотримання режиму повного і всеосяжного режиму припинення вогню. Дебати почалися навколо тексту спільної заяви. Росія і ОРДЛО чіплялися до окремих слів тексту, запропонованого послом ОБСЄ з питань безпеки Чевіком. Документально спільної заяви підписати не вдалося, не дивлячись навіть на готовність до компромісів щодо текстового проєкту заяви, що задовольнила усіх", - заявив Арестович.

За його словами, "у рамках наступного засідання продовжиться обговорення додаткових заходів з контролю за припиненням вогню, узгодженим 22 липня 2020 року".

Про безрезультатність зустрічі заявила і російська сторона, повідомляє ТАСС. Представник РФ в ТКГ Борис Гризлов заявив, що "в учасників контактної групи була надія, що в результаті засідання будуть запропоновані конкретні кроки по реалізації додаткових заходів", але переговори завершились нічим.

Наступне засідання ТКГ за планом має відбутися 14 квітня.

Нагадаємо, напередодні українська делегація для участі в Тристоронньої контактній групі ініціювала екстрене позачергове засідання групи через загострення в Донбасі.