Суд зобов'язав ДБР відкрити справу проти Зеленського через загибель розвідника Журавля

Печерський районний суд Києва задовольнив позов Сергія Журавля, батька загиблого у липні на Донбасі військовослужбовця Ярослава Журавля, та зобов’язав Державне бюро розслідувань відкрити провадження щодо «бездіяльності  верховного головнокомандувача Володимира Зеленського».

Про це Радіо Свобода повідомив батько загиблого бійця Сергій Журавель.

Батько військового звинувачує Володимира Зеленського в бездіяльності, яка призвела до смерті розвідника.

Сергій Журавель заявив, що раніше звертався до ДБР та Офісу генпрокурора з вимогою відкрити провадження проти президента України Володимира Зеленського, однак з обох відомств отримав «відписки». Тоді він звернувся до Печерського й Шевченківського райсудів Києва.

«Печерський районний суд уже ухвалив рішення, Шевченківський – поки ні. Рішення суду обов’язкове до виконання. Його текст уже отримали на руки, і моя довірена особа відправила його до ДБР. Через 10–12 днів має бути реакція», – сказав батько загиблого розвідника.

За словами військовослужбовця Гліба Бабіча, суд задовольнив скаргу Сергія Журавля і зобов'язав ДБР внести справу до реєстру і почати розслідування.

«Звісно ми не знаємо, що буде далі, як буде відбуватися це розслідування. Але це перший важливий крок. ДБР буде розглядати цю справу, хоче чи ні, а ми будемо дуже уважно за цим спостерігати», ㅡ сказав Бабіч у Facebook.

Нагадаємо, 13 липня під час евакуації тіла загиблого камандира Дмитра Красногрудя поблизу селища Зайцеве евакуаційна група потрапила у засідку. Бойовики застосували стрілецьке озброєння та практично впритул розстріляли представників евакуаційної групи. Унаслідок обстрілу сержант Ярослав Журавель дістав поранення. Рятуючи його, загинув військовий медик-сержант Микола Ілін, а ще один військовий отримав бойове травмування.

Стікаючи кров'ю, поранений Журавель чекав на допомогу від 1 до 4 діб.

"За даними медекспертизи, сержант Журавель, поранений приблизно о 14:00 13 липня, помер від нестачі крові в період з 14 по 16 липня", - наголосили побратими загиблих.