Суд зобов'язав ДБР відкрити справу щодо можливої держзради Зеленського через «вагнерівців»

Шевченківський районний суд Києва зобов'язав Державне бюро розслідувань почати досудове розслідування щодо можливої держзради президента Володимира Зеленського та його оточення через зрив операції із затримання бойовиків ПВК «Вагнера».

Про це передає «5 канал».

Зокрема, заяву про вчинення злочину до ДБР подала група людей, включно з ексдепутатом Андрієм Тетеруком. Але тоді правоохоронці відмовилися розпочинати розслідування.

Після цього заявники звернулися до суду зі скаргою на бездіяльність ДБР та вимогою змусити відомство почати розслідування.

Так, засідання 22 липня тривало всього близько 15 хвилин, оскільки сторона відповідачів, тобто ДБР, не з'явилась. Попереднє засідання також перенесли через неявку відповідачів.

Врешті суд задовольнив скаргу позивачів у повному обсязі та ухвалив рішення зобов'язати ДБР почати досудове розслідування.

«Суддя ухвалив рішення зобов'язати ДБР вчинити так, як передбачає українське законодавство, а отже: нашу заяву про вчинення кримінального правопорушення за статтею 112 ККУ (Державна зрада) зареєструвати та внести в Єдиний реєстр досудових розслідувань», — розповів Тетерук.

Інший ексдепутат Ігор Лапін зазначив, що ДБР має перевірити «явку з повинною» Зеленського, маючи на увазі червневе інтерв'ю президента.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський в інтерв’ю у програмі «VIP з Наталею Мосейчук» підтвердив, що спецоперація з затримання «вагнерівців» в Україні дійсно готувалася, проте не українськими спецслужбами, а її ідею подали інші країни, які хотіли «втягнути» Київ у цю історію. 

Він також зазначив, що подзвонив президенту Білорусі Олександру Лукашенку й заявив про готовність передати всю інформацію щодо «вагнерівців». І той нібито пообіцяв йому допомогти.

Проте Зеленський додав, що радий, що спецоперація так і не відбулася, бо вважає, що на Україну могли чекати ті ж наслідки, що й після перехоплення борту Ryanair у Мінську.