У Мін'юсті відреагували на скаргу Росії до ЄСПЛ проти України

У Міністерстві юстиції України відреагували на заяву Генпрокуратури РФ про скаргу до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) через нібито утиски росіян в Україні, загибель людей через обстріли ЗСУ та ще низку звинувачень.

Про це заявив міністр юстиції України Денис Малюська у Facebook.

«Росія сплутала ЄСПЛ з шоу на російському телебаченні ㅡ у заяві до суду виклали усі міфи російської пропаганди. Зовсім безглуздим такий вчинок не назвеш ㅡ у них з'явиться додатковий медіамайданчик для промивання мізків та медіапривід. Але з юридичної точки зору ㅡ їх очікує неминуча поразка. Ну але хоч намагаються контратакувати у lawfare, де поки що усі голи ㅡ у їх ворота», ㅡ наголосив міністр.

Водночас Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина вказав, що у заяві Генпрокуратури РФ так і не пояснили які саме права, передбачені Європейською конвенцією з прав людини, порушені.

«У повідомленні ГП РФ немає жодних посилань на будь-які статті Конвенції або Протоколів. І я не впевнений, що сам, без підказки від досвідчених працівників Прокуратури РФ, можу вгадати, чиї і які саме конвенційні права були порушені», ㅡ зазначив він.

Окрім того, Ліщина зауважив, що щодо деяких пунктів скарги РФ (наприклад, щодо МН17 або подій на Майдані та у Будинку Профспілок в Одесі, які відбулись у 2014 році) мають виконуватись формальні вимоги прийнятності, зокрема, шестимісячний термін подання заяви.

«Ні, я знаю, що є питання, чи ця вимога застосовується до міждержавних заяв, але сама РФ у справах, поданих Україною багаторазово наполягала на її застосуванні. І тут що, змінить свій підхід на протилежний? Чи скаже, що в нас адміністративна практика по незакриттю повітряного простору?» ㅡ вказав він.

Також Ліщина підкреслив, що хоч Генпрокуратура РФ заявила про міждержавну заяву, на сайті суду ніякої інформації щодо неї немає.

Нагадаємо, 22 липня Генеральна прокуратура Росії оприлюднила заяву про те, що РФ позивається проти України до ЄСПЛ. Там заявили, що подали скаргу проти України на підставі статті 33 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.