У "Слузі народу" звинуватили Конституційний суд у порушенні прав президента та Верховної Ради

Партія "Слуга народу" відкрито розкритикувала рішення Конституційного суду змінити форму провадження у справі про конституційність антикорупційних норм.

Про це повідомляє пресслужба політсили.

За даними "Слуги народу", Конституційний суд «неочікувано» змінив форму провадження у справі про антикорупційне законодавство з усної на письмову та «порушив право» президента та Верховної Ради брати участь у конституційних провадженнях.

«Не забуваймо, що в цій справі залучені Генпрокурор України, голова Верховного суду, міністр юстиції, в. о. директора НАБУ, директор НАЗК, представники Президента та ВРУ. Всі ці люди не будуть заслухані, їхня позиція судом не буде почута!» – представниця Верховної Ради у Конституційному Суді Ольга Совгиря.

Вона та інші нардепи намагалися потрапити на засідання, щоб подати клопотання проти зміни форми провадження на письмову. Проте їх не допустили на засідання через існуючі карантині обмеження, які діють наразі у країні.

«За законом про КС, ми маємо право брати участь у будь-якому засіданні. Тож недопуск сьогодні ми вважаємо грубим порушенням закону. І воно ставить під сумнів легітимність наступного рішення КСУ в цій справі», — наголосила Совгиря.

На переконання "Слуги народу", резонансна справа має розглядатися в усній формі, оскільки при письмовій формі учасники процесу не заслуховуються, а їхні пояснення зачитуються в закритому режимі.

Йдеться про подання 47 депутатів з вимогою скасувати велику кількість положень антикорупційних законів: про недостовірне декларування, незаконне збагачення тощо.

Серед статей, які хочуть скасувати народні депутати - обов’язок декларувати майно дітей та інших близьких, можливість моніторингу способу життя чиновників та інших суб’єктів декларування. У поданні є вимога забрати в Антикорупційного суду повноваження стягувати на користь держави необґрунтовані активи посадовців і загалом можливість забрати у них такі активи.

З такими вимогами до суду звернулись здебільшого представники ОПЗЖ, зокрема Юрій Бойко, Віктор Медведчук, Вадим Рабінович, Ілля Кива, Тарас Козак, Наталія Королевська, Ренат Кузьмін, Сергій та Юлія Льовочкіни, Григорій Суркіс, Нестор Шуфрич.