У Верховній Раді хочуть переглянути акредитації для проросійських ЗМІ

У Верховній Раді хочуть переглянути акредитації для проросійських засобів масової інформації.

Про це розповів спікер парламенту Руслан Стефанчук в інтерв'ю Укрінформу.

«Нам треба буде провести серйозну роботу, пов’язану з переглядом акредитацій, щоб визначити ЗМІ, які або потрапили під санкції, або пропагували російські наративи. Ми маємо переглянути акредитації цих ЗМІ у Верховній Раді», — сказав Стефанчук.

Він додав, що поки не може відповісти, чи будуть такі ЗМІ позбавляти акредитацій: «Здається, це питання більше до керівника Апарату [ВР]. Я вважаю, що проросійські медіа не можуть мати акредитації українського парламенту. Ми проведемо аналіз, після якого ухвалимо рішення щодо цього».

Наразі Апарат Верховної Ради звернувся до спецструктур, які можуть повідомити про рівень безпеки перебування у парламенті, щодо того, чи можна туди повертати акредитованих журналістів. За словами Стефанчука, поки ще не всі надали відповіді. Але у тих, що вже надійшли, йдеться про високий рівень небезпеки повернення журналістів.

«Щойно рівень безпеки буде нормалізовано, безперечно, ми повернемося до традиційної діяльності парламенту з участю парламентських журналістів», — запевнив Стефанчук.

Нагадаємо, 12 травня українські журналісти та правозахисні організації звернулися до президента України та міністра культури із закликом відсторонити від участі в національних телемарафонах та інших медійних марафонів, ведучих, які багато років підігрували ворогу та поширювали кремлівську пропаганду.

Йдеться насамперед про Василя Голованова, Тиграна Мартиросяна, Наташу Влащенко, Тетяну Гончарову, Назара Довгого, Володимира Полуєва, Анну Степанець, Анастасію Даугуле.

Однак Міністерство культури зазначило, що наразі всі мають виступати «єдиним фронтом» та не розпалювати ворожнечу всередині країни, а міністерство «не може, з огляду на свої повноваження, та не вважає за доцільне втручатися в кадрову політику каналів та медіагруп». 

«У МКІП немає жодних ілюзій щодо внеску каналів Медведчука у теперішню війну з росією. Водночас ми глибоко переконані, що сьогодні не час для публічних люстрацій та розпалювання конфліктів всередині країни та професійної журналістської спільноти.[...] Сьогодні нам потрібна кожна людина — воїн, волонтер, кожен спеціаліст, який як воює, так і працює, зокрема й на єдиному інформаційному державному фронті... Тому вбачаємо доцільним саме зараз, під час війни, насамперед звертати увагу на позицію, яку прийняли зазначені у списку ведучі», — йдеться у заяві Мінкульту.