Україна «поставила на паузу» позови до СОТ через ембарго на зерно: Польща вимагає повністю відкликати скаргу

Заступник міністра економіки Тарас Качка заявив, що Київ «поставив на паузу» розгляд скарги на Польщу, Угорщину та Словаччину у Світовій організації торгівлі (СОТ), щоб розв'язати загалом питання торгівлі України з країнами ЄС.

Про це він сказав журналістам у четвер у Брюсселі, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ми бачимо, що ця проблема (ембарго, - ред.) буде усунута в найближчі тижні та місяці. Буде багато новин про те, як змінюється режим ліцензування тощо. Тож поки ми шукаємо практичне рішення, наші спори в СОТ сьогодні на паузі», — пояснив Качка.

Посадовець наголосив, що Україна проводить консультації, але не спір як такий.

«Ми не у спорі — ми не оформляли робочий орган для ведення спору, ми на стадії консультацій. Ми надіслали [до СОТ] цю справу, і для консультацій є 60 днів», — уточнив він.

Качка додав, що для української сторони важливо знайти «конструктивне рішення в межах усього ЄС». За його словами, Київ уже врегулював митне оформлення товарів, які йдуть транзитом через п'ять сусідніх країн.

Говорячи про ситуацію з Польщею, Качка висловив сподівання, що сторони зможуть повернутися до обговорення після виборів. 

Раніше посадовець заявляв, що Україна відкличе свої позови із СОТ, якщо отримає гарантії від Польщі, Угорщини та Словаччини, що такі односторонні обмеження для українських товарів не запровадять у майбутньому.

Водночас речник уряду Польщі Пйотр Мюллер в етері RMF FM заявив про те, що Україна має повністю відкликати скаргу проти Варшави у Світовій організації торгівлі (СОТ), розгляд якої раніше призупинили. 

Рішення України призупинити позови - це «хороший крок, але недостатній», сказав Мюллер. Він також додав, що про скасування зернового ембарго взагалі не йдеться. 

«Ми перебуваємо в постійному діалозі з українською стороною, але, кажучи прямо, я не очікую туткогось істотного прориву найближчим часом, тому що це складне питання», — резюмував Мюллер, говорячи про «зернову кризу».