Українська сторона пропонує ввести обов'язковим термінові зібрання робочої групи ТКГ у разі смертельних обстрілів на Донбасі

Українська сторона пропонує ввести більш сувору відповідальність за снайперські обстріли на Донбасі та у разі наявності загиблих військовослужбовців ЗСУ в результаті ворожих обстрілів.

Про це повідомили в пресслужбі Офісі президента України.

Зокрема, 19 квітня керівник ОП Андрій Єрмак взяв участь у відеоконференції політичних радників лідерів країн-учасниць "нормандського формату".

Німецька сторона запропонувала узгодити звернення радників «нормандської четвірки» про те, що вони вітають зміцнення режиму припинення вогню та закликають представників Тристоронньої контактної групи (ТКГ) працювати над координацією реагування на його порушення.

"Українська сторона підтримує таке звернення до ТКГ, а також має багато пропозицій щодо вдосконалення функціонування режиму припинення вогню, наприклад, щодо більш суворої відповідальності за снайперські обстріли", - зазначив Єрмак.

Він додав, що у разі наявності загиблих у результаті обстрілів робоча група ТКГ з питань безпеки має збиратися протягом 24 годин, і ніхто не має права відмовитися від цього.

За словами глави ОП, пропозиції української сторони вже сформовані, їх представлять координатору робочої групи з питань безпеки ТКГ, послу Яшару Халіту Чевіку під час засідання 20 квітня.

Окрім того, Єрмак підкреслив, що радники лідерів України, Франції, Німеччини та Росії також домовилися на наступних засіданнях продовжити роботу над узгодженням кластерів для мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Кластери для імплементації Мінських домовленостей — це документ, який за пропозиціями Франції та Німеччини розробляється на рівні політичних радників «нормандської четвірки». Він фактично покликаний узгодити погляди сторін на послідовність виконання пунктів Мінських домовленостей.