Верховна Рада обрала нову суддю Конституційного суду України

Верховна Рада 27 липня обрала народну депутатку від «Слуги народу» Ольгу Совгирю на посаду судді Конституційного суду України.

Про це повідомив депутат від «Голосу» Ярослав Железняк в Telegram-каналі.

Так, кандидатуру Совгирі підтримали 220 депутатів «Слуги народу», 18 депутатів «Довіри», 14 — «За майбутнє», 14 — «Відновлення України», 15 — «Платформи за життя та мир» і 12 — позафракційних. 

За словами Железняка, Совгиря заявила, що напередодні написала заяву про складання мандата.

Конституція передбачає, що суддя КСУ не може належати до політичних партій, брати участь у будь-якій політичній діяльності, мати представницький мандат або ж виконувати іншу оплачувану роботу, крім наукової, викладацької чи творчої.

Як пише «ЧЕСНО», Совгиря є докторкою юридичних наук. У 2008-2010 роках вона була на посаді доцентки кафедри конституційного та адміністративного права КНУ ім. Т. Шевченка, а з 2010-го — доцентки кафедри конституційного права.

Також Совгиря встигла стати авторкою понад 170 наукових праць.

До парламенту вона потрапила під 122 номером «Слуги народу» і стала заступницею голови комітету з питань правової політики, а також головою підкомітету з питань політичної реформи та конституційного права. З жовтня 2019 року Совгиря була постійною представницею парламенту в КСУ.