Верховна Рада попередньо ухвалила законопроєкт "Слуги народу" про ринок землі

Народні депутати у першому читанні підтримали законопроєкт, який передбачає скасування мораторію на продаж землі в Україні. Тепер його ще мають доопрацювати та підтримати у другому читанні. Про це повідомляє Громадське.

«За» відповідний законопроєкт №2178-10 проголосували 240 депутатів — 227 з фракції «Слуга Народу» та 13 позафракційних.

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов з трибуни парламенту сказав, що 8,2 мільйона гектарів сільськогосподарських земель, які належать державі, потрібно передати «в руки ефективних фермерів».

Також, за його словами, банки не боятимуться видавати кредити на купівлю землі, оскільки держава гарантує їх часткове покриття, якщо позику не повертатимуть. Для цього в бюджеті передбачили додатково 240 мільйонів гривень.

«Додатково 4 мільярди буде використано на підтримку сільськогосподарського виробника і конкретно на компенсування відсоткової ставки», — додав очільник відомства.

Депутатка від «Опозиційної платформи — За життя» Наталія Королевська переконана, що українські громадяни сьогодні не готові до відкриття ринку землі. На її думку, це питання має бути винесене на референдум перед голосуванням у Раді.

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, зокрема, висловила обурення прописаною в законі нормою, котра дозволяє купувати землю юрособам. За її словами, 7 млн га землі вже належить компаніям, чиї контрольні пакети — в іноземних корпорацій.

Згідно з пояснювальною запискою, проєкт закону від Кабінету міністрів передбачає з 1 жовтня 2020 скасування заборони на продаж землі. У законопроєкті прописали, що купувати земельні ділянки зможуть громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України.

Окрім того, дозвіл отримають й іноземні громадяни та особи без громадянства, якщо отримають землю у спадок. Водночас, вони зобов’язані «відчужити ділянку протягом року».

Одному громадянину дозволяється мати 15% сільськогосподарських земель області чи 0,5% сільськогосподарських земель України.

Також буде встановлено мінімальну стартову ціну продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах.