Заяви Фокіна про особливий статус для усього Донбасу не є офіційною позицією України - Єрмак

В Офісі президента України відреагували на заяви заступника голови української делегації на переговорах у Мінську Вітольда Фокіна щодо надання особливого статусу для усього Донбасу. Там кажуть, що це не є офіційною позицією української делегації в мінській ТКГ. Про це повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак, передає пресслужба глави держави.

Очільник ОП каже, що більшість позицій, які висловив Вітольд Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей, а його слова є особистою позицією, а не делегації. 

«Вітольд Фокін щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою. І якраз деякі одіозні та двозначні формулювання, на які чомусь погодилася попередня влада, сьогодні українська сторона намагається пом’якшити чи застосувати виключно в межах національних інтересів України», — зазначив Андрій Єрмак.

Він переконує, що амністія не може стосуватися тих, хто скоїв воєнні злочини, захоплював заручників, катував та вбивав полонених, торгував людьми, брав участь у фінансуванні тероризму та вчиняв деякі інші тяжкі злочини. 

Єрмак також зауважив, що Мінські угоди та пропозиції української делегації з доопрацювання законопроєкту про особливості місцевого самоврядування на окупованій території не передбачають особливого статусу для всього Донбасу — йдеться виключно про тимчасово окуповані райони. 

«Є чіткі червоні лінії, які неодноразово окреслював президент України Володимир Зеленський. Тому позиція української делегації в мінській ТКГ повністю відповідає національним інтересам України», — підкреслив Єрмак.

Нагадаємо, 30 серпня перший прем’єр-міністр України Вітольд Фокін заявив, що підтримує надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. Також він заявив, що виступає за повну амністію та готовий їхати на окуповану частину Донбасу для переговорів, якщо таке доручення дасть президент чи парламент.