Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції на тлі напруженої ситуації з РФ

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Франції Емманюелем Макроном.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Як зазначається, глави держав обговорили безпекову ситуацію навколо України. Окрему увагу лідери приділили питанням розблокування переговорного процесу в "нормандському форматі". Зеленський відзначив готовність України продовжити активну роботу в межах «нормандської четвірки».

Крім того, сторони наголосили на необхідності відновлення ефективної роботи Тристоронньої контактної групи.

У свою чергу президент Франції висловив підтримку важливих ініціатив України в ТКГ щодо повернення до повноцінного режиму припинення вогню, звільнення незаконно утримуваних осіб та відкриття КПВВ.

Також сторони обговорили питання європейської енергетичної безпеки, зокрема негативного впливу проєкту "Північний потік-2". Зеленський зазначив, що цей проєкт становить особливу загрозу для енергетичної безпеки європейських держав.

Обидва президенти наголосили на важливості диверсифікації постачання енергоносіїв до Європи, зокрема за рахунок скрапленого природного газу.

Макрон позитивно оцінив зусилля Зеленського у впровадженні важливих реформ в Україні та підтвердив готовність французької сторони всіляко сприяти цим зусиллям.

Лідери двох держав домовилися продовжити обговорення вказаних питань під час зустрічі у Брюсселі 15 грудня цього року.