Зеленський призначив Маркарову послом України в США

Президент України Володимир Зеленський призначив колишню міністерку фінансів Оксану Маркарову на посаду Надзвичайного і Повноважного посла України в США.

Відповідний указ Зеленський підписав у четвер, 25 лютого, повідомляє пресслужба глави держави.

Президент зазначив, що кандидатура Маркарової має три ключові переваги: патріотизм, високий фаховий рівень і дуже позитивне сприйняття у США.

«Переконаний, що ці три чинники є формулою успіху для зміцнення стратегічного партнерства України та США», ㅡ сказав Зеленський.

Він також наголосив на основних завданнях нового посла. Оксана Маркарова, на думку Зеленського, має зосередитися на налагодженні ефективного діалогу з адміністрацією Джо Байдена, залученні США до врегулювання на Донбасі та деокупації Криму, а також посиленні з боку Штатів санкцій проти Росії, зокрема щодо проєкту «Північний потік-2».

За словами Зеленського, принципово важливою є й підтримка Вашингтоном євроатлантичного курсу України, передусім у питанні ухвалення рішення НАТО щодо надання Україні ПДЧ.

Крім того, серед основних завдань нового посла України у США – сприяти продовженню підтримки з боку Сполучених Штатів внутрішньої трансформації нашої держави для покращення добробуту українських громадян.

«Також я впевнений, що Оксана Маркарова покаже приклад у розвитку економічної дипломатії: у залученні прямих іноземних інвестицій в Україну, у просуванні українського експорту та відстоюванні інтересів українського бізнесу, що є особливо важливим питанням для всіх наших дипломатичних представників і чого я від них вимагаю», - наголосив Зеленський.

Напомним, Маркарова у червні 2018 року очолила Міністерство фінансів та пропрацювала у відомстві до 4 березня 2020 року.