Зеленський вважає, що допомога біженцям за кордоном має надходити до бюджету України

Президент Володимир Зеленський заявив, що для України було б краще, якби іноземні партнери направляли соцдопомогу для українських біженців до держбюджету України, а Київ потім сам розподіляв її між цими людьми.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

«Буває так, що людина отримує підтримку і від вас, і від нас (з бюджету України, - ред.). Так буває. Я зараз не про українців у Німеччині, я узагальнюю. Для нас було б набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, даючи гроші в бюджет України. А потім Україна вже перерозподіляла б ці гроші залежно від того, де перебуває ця людина», — сказав президент.

Зеленський зазначив, що коли українці тікали від війни за кордон, то вивозили із собою гроші, які залишилися у Європі. Потім Європа почала підтримувати Україну, але всі гроші, які йшли на підтримку українців, також залишалися за кордоном.

Також Зеленський наголосив, що громадяни України мають сплачувати податки в Україні, адже потім ці гроші йдуть на забезпечення військових.

Крім того, він вважає, що люди мобілізаційного віку, які виїхали за кордон незаконно, мають бути в Україні. Але він не закликає європейські уряди передавати їх Україні.

«Я точно не кричу Олафу Шольцу: "Поверни їх". Тому що ми живемо у демократичному світі. Якщо є людина, яка поза законом перебуває в іншій державі, то не треба говорити: поверни їх або швидко приїдь [назад]. Треба, щоб працював закон, відповідні органи повинні виконувати свою роботу», — сказав Зеленський.

Він додав, що влада хоче повернення українців не лише для мобілізації.

«Питання не в тому, що вони всі повинні бути на фронті — у нас велика армія. Питання у справедливості — ці люди повинні сплачувати податки [...] У нас 880 тисяч — мільйонна армія. При цьому зараз 30 мільйонів людей працюють [...] Вони всі захищають Європу та світ на своїх робочих місцях», — зазначив Зеленський.