Зеленський зустрівся з Меркель у Києві у Маріїнському палаці

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся сьогодні, 22 серпня, з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. Пріоритетною темою перемовин стало, зокрема, мирне врегулювання війни на Донбасі.

Про це Зеленський розповів під час брифінгу після зустрічі, передає Офіс президента.

Так, президент зазначив, що врегулювання ситуації на Донбасі має відбуватися на основі кластерів та паризьких домовленостей «нормандської четвірки». 

Він також наголосив, що для України важливо, щоб її міжнародні партнери продовжували тиск на Росію у питанні домовленостей щодо Донбасу.

Також Зеленський та Меркель обговорили ймовірний запуск російського газогону «Північний потік-2». 

«Ми розглядаємо цей проєкт виключно через призму безпеки та вважаємо його небезпечною геополітичною зброєю з боку Кремля», — зазначив глава держави.

Зеленський також подякував Німеччині за 1,5 мільйона доз вакцини проти коронавірусу, які Німеччина передала Україні напередодні.

Меркель наголосила на важливості проведення Кримської платформи, яка відбудеться 23 серпня, а також підтримала реформи, які відбуваються в Україні, зокрема судову.

Вона також зазначила, що Німеччина має намір продовжити договір щодо транспортування російського газу через Україну, який наразі розрахований до 2024 року. 

За словами Меркель, Німеччина навіть матиме в Україні свого спеціального уповноваженого представника з питань транзиту газу.

«Ми солідарні з американцями у тому, що газ не можна використати як зброю», — сказала канцлерка.

Також вона прокоментувала німецько-американську угоду щодо «Північного потоку-2». Каже, що вважає її відповіддю Німеччини на стурбованість щодо можливого зловживання з боку Кремля, яку висловили в Україні.

Щодо «нормандського формату» Меркель висловила занепокоєння. Вона повідомила, що прогрес у цьому напрямі відбувається не так швидко, як би хотілося. Проте запевняє, що хотіла б провести ще одну зустріч на рівні глав держав.

Зеленський та Меркель зустрілися у Маріїнському палаці.

Перед цим канцлерка зустрілась із президентом Росії Володимиром Путіним, де той скаржився їй на український законопроєкт про перехідний період на тимчасово окупованих територіях.