До Дня Незалежності України креативна агенція відтворила голос Тараса Шевченка

Креативна агенція TABASCO за допомогою нейромереж відтворила голос українського письменника та художника Тараса Шевченка.

Про це агенція повідомила у Facebook.

Як зазначаэться, в TABASCO спробували відтворити голос Шевченка без його зразка. Для цього скористалися точними антропометричними даними про нього, які виміряли з посмертної маски Шевченка. Вона зберігається в Національному музеї його імені.

Далі шевченкознавці протягом місяця шукали в архівах інформацію про спосіб життя, звички та хвороби Шевченка — усі ці чинники впливають на голос будь-якої людини. Також використовували спогади сучасників поета.

Наприклад, письменник Пантелеймон Куліш у «Спогадах» писав, що у Шевченка «чарівно-веселий і безтурботний голос». А М. Д. Новицький зазначав про «гарний і чистий тенор» поета.

Потім усю знайдену інформацію класифікували за ступенем важливості, а ще — зробили 3D-модель голови Шевченка.

Аналіз цих даних дозволив відібрати спершу 108, потім 26 і зрештою — трьох людей по всій Україні, найбільш схожих із поетом ХІХ століття.

У TABASCO розповіли, що увесь проєк тривав понад рік. Його підготували до 30-ої річниці незалежності України. У цей день, 24 серпня, в Національному музеї імені Тараса Шевченка синтезований голос читатиме поезії Кобзаря.

Шевченко помер у 1861 році. Та лише за 16 років Томас Едісон розробив перший робочий прототип фонографа, пристрою для запису та відтворення звуку. Тому до наших днів не збереглося жодного запису голосу великого українського поета.