Італія купить 10 українських двигунів для ракети-носія Vega

Конструкторське бюро «Південне», Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова" та італійська компанія AVIO S.p.A досягли домовленості про додаткове постачання 10 двигунів українського виробництва для ракети-носія "Vega" на загальну суму у майже 6 млн євро. 

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства закордонних справ України.

Як зазначається, італійська сторона підтвердила готовність до розширення співпраці 28 квітня.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що розширення участі в європейській програмі Vega свідчить про надійність та конкурентність інженерних розробок української ракето-космічної галузі.

Він також підкреслив, що супроводження таких контрактів входить до топ-пріоритетів МЗС, і зусилля українських дипломатів в Італії відіграли важливу роль у досягненні цієї домовленості.

Крім того, головний економіст ДП «ВО «Південний машинобудівний завод» Дмитро Нікон пояснив, що чинний контракт містить опцію, яка передбачає виготовлення додаткових 10 установок.

У свою чергу головний конструктор рідинних ракетних двигунів КБ "Південне" Олександр Прокопчук наголосив, що співпраця із компанією AVIO S.p.A. – це наглядний приклад інтеграції української ракетно-космічної промисловості у європейські космічні програми.

У МЗС України зауважили, що чинний контракт на постачання 11 блоків маршового двигуна (БМД) розрахований до 2023 року. Сім блоків вже поставлено за ним, один буде відвантажено замовнику найближчим часом, ще три знаходяться в процесі виробництва.  

Як відомо, ракета-носій легкого класу Vega є спільним проєктом Європейського космічного агентства та Італійського космічного агентства. КБ "Південне" та ВО "Південний машинобудівний завод" співпрацюють із італійською компанією AVIO S.p.A. за програмою Vega з 2004 року.

Усього за роки співробітництва було виготовлено та вже поставлено компанії AVIO S.p.A. понад 20 блоків маршового двигуна, останні з яких – на початку 2021 року. 

Особливістю БМД є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти. 

Італія є однією з держав-засновниць Європейського космічного агентства та входить до числа трьох основних контрибуторів разом з Німеччиною і Францією.