Компанія Adobe припинила підтримувати плагін Flash Player

Компанія Adobe з 1 січня 2021 року припинила підтримку плагіна Flash Player для веббраузерів.

Про це повідомляє ВВС.

Як зазначається, тепер програма більше не оновлюватиметься. Крім того, з 12 січня компанія повністю заблокує роботу розширення, тому рекомендує користувачам видалити плагін. Також Adobe видалить архіви всіх оновлень.

Причиною цього є погана безпека платформи і те, що Flash Player не зміг пристосуватися до роботи на смартфонах.

Продукт є досить ресурсомістким, через що розробники на сьогодні вважають за краще йому HTML5.

Випущений в 1996 році, плагін Flash Player колись був однією з найпопулярніших платформ для потокової передачі відео та ігор в Інтернеті. Плагін дозволяв досить швидко відтворювати анімацію на комп'ютерах та дозволяв ресурсам розміщувати високоякісні відео.

У 2009 році Adobe повідомляла, що Flash Player установили на 99% підключених до інтернету комп'ютерів. Але світ рухався до більшого використання мобільних телефонів, а Adobe повільно реагувала.

Компанія запустила для телефонів Flash Lite, який став успішним у Японії. У 2010 році засновник корпорації Apple Стів Джобс казав, що не дозволить розширенню Flash Player працювати на iPhone та iPad. Він запевняв, що плагін не надто безпечний, а щоб підтримувати його роботу, пристрої будуть використовувати багато енергії.

Також Джобс зазначав, що відео та анімація можуть передаватися за допомогою відкритих технологій, тому встановлення Flash на смартфоні буде зайвим. Водночас колишній виконавчий віцепрезидент із питань товарів Adobe Девід Мендельс вважає, що Apple просто звільняла простір для своїх же технологій.

У 2011 році Adobe завершила розробку Flash для смартфонів, але до того часу Facebook, Netflix і YouTube уже відтворювали відео без встановлення плагіну. У 2015 році Apple вимкнула використання плагіну у своєму браузері Safari, а Google Chrome почав блокувати деякі фрагменти Flash-вмісту.

Про те, що плагін не підтримуватимуть з 2020 року, анонсували у 2017 році. Оскільки Adobe повністю заблокує роботу Flash Player з 12 січня, є побоювання, що анімація, ігри та інтерактивні вебсайти, створені з плагіном, будуть втрачені.

Adobe випустила інструкцію, як видалити плагін із комп'ютерів Windows та Mac. Там кажуть, що видаляти плагін необов'язково, але в разі виникнення проблем нічим допомогти не зможуть.