Moderna успішно випробувала на тваринах вакцину проти ВІЛ

Американська компанія Moderna випробувала на мишах і макаках експериментальну мРНК-вакцину проти вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). Науковці кажуть, що препарат безпечний і викликає вироблення антитіл.

Результати дослідження опублікували у Nature Medicine, передає Національний інститут алергії та інфекційних захворювань.

Експериментальна вакцина проти ВІЛ працює так само, як вакцина Moderna проти коронавірусу. В основі препарату - технологія з молекулою матричної РНК, у якій записана інформація про антиген, що є частиною вірусу ВІЛ. Саме проти нього можна розвинути захист. Технологія мРНК-вакцин розроблялась упродовж кількох десятиліть, але до пандемії коронавірусу її ніколи не застосовували в жодному схваленому препараті.

Як зазначається, спершу вакцину проти ВІЛ випробували на мишах. Їм робили дві ін'єкції, після цього імунітет тварин почав виробляти антитіла до інфекції.

Потім учені випробували вакцину на макаках. Їм вводили препарат упродовж 60 тижнів. До 58 тижня у всіх вакцинованих тварин виробилися антитіла проти 12 штамів ВІЛ, а саме до модифікованої інфекції, оскільки безпосередньо ВІЛ для макак не заразний.

Тваринам кололи високі дози вакцини, однак вони добре переносили щеплення. За словами вчених, у тварин з'являлися тільки легкі тимчасові побічні ефекти, як-от утрата апетиту.

З 60 тижня дослідження групу вакцинованих і контрольну групу невакцинованих макак щотижня піддавали впливу модифікованої ВІЛ-інфекції, яка заразна для цих тварин.

Після 13 тижнів впливу вірусу двоє з семи щеплених макак залишилися неінфікованими. Інші вакциновані тварини заразилися в середньому через вісім тижнів. Водночас невакциновані макаки заражались у середньому через три тижні.

Наразі науковці вдосконалюють протокол застосування препарату, щоб підвищити його ефективність. Якщо ефективність та безпечність вакцини підтвердиться у наступних дослідженнях, науковці планують провести першу фазу клінічних випробувань на людях.